Kringloop Zeist, Utrechtse Heuvelrug, Bunnik, Odijk & Wijk koploper in duurzaam sociaal ondernemen.
Als sociale onderneming is Kringloop Zeist, Utrechtse Heuvelrug, Bunnik, Odijk & Wijk al sinds 1983 duurzaam actief. In 5 gemeenten (Zeist, Utrechtse Heuvelrug, Bunnik-Odijk, Wijk en De Bilt) werken we met hart en ziel om goederen en mensen een tweede kans te geven. Dit doen we samen met onze medewerkers en klanten.
Onder medewerkers verstaan wij alle mensen die bij onze organisatie werkzaam zijn: betaalde medewerkers, sociaal kwetsbaren, arbeidsgehandicapten, ex-verslaafden, vluchtelingen, mensen met een verstandelijke beperking, personen uit het justitieel kader, gepensioneerden en onze reguliere vrijwilligers. Er is hier een stevige werkgemeenschap gegroeid en daar zijn we trots op.
Missie en visie
In onze statuten, staat in artikel 2 lid 1: De stichting heeft ten doel:
a. het tegengaan van verspilling van grondstoffen en materialen, het verminderen van de afvalstroom en het bevorderen van kringloop en hergebruik van grondstoffen en materialen
b. het hiermee motiveren tot het verrichten van zinvolle vrijetijdsarbeid en het scheppen van werkgelegenheid.
Lid 2 van ditzelfde artikel maakt het doel iets specifieker: De Stichting tracht haar doel te bereiken door:
a. het oprichten, exploiteren of doen exploiteren van kringloopcentra waar goederen en materialen die geschikt zijn voor hergebruik worden ingezameld en in verkoop worden gebracht
b. het geven en bevorderen van voorlichting betreffende de doelstellingen
c. het samenwerken met soortgelijke organisaties en instellingen
Samen werken aan een mooiere wereld, daar houden wij als Kringloop Zeist, Utrechtse Heuvelrug, Bunnik, Odijk & Wijk van.
De werelddoelen voor duurzame ontwikkeling, klinken ons dan ook als muziek in de oren. Tussen 2015 en 2030 werken alle lidstaten van de Verenigde Naties aan een ontwikkelingsagenda met concrete doelen. Zo maken we met elkaar een einde aan extreme armoede, ongelijkheid, onrecht en klimaatverandering.
Hoe onze organisatie een bijdrage levert aan deze doelen kunt u lezen op onze webpagina Sustainable Development Goals. Meer informatie over onze missie, visie, strategie en stakeholders kunt u in ons Werkplan 2024 lezen. De jaarrekening van 2022 kunt u hier lezen.
BKN
Stichting Kringloopcentrum de Wegwijzer is lid van de BKN en volgt in de beloning het Handboek Branchevereniging Kringloopbedrijven Nederland (De factor hoog/laag in de beloning is 2). We zijn gecertificeerd door de BKN met het keurmerk Kringloopbedrijven.
Code Sociale Ondernemingen
“Nederland kent steeds meer sociale ondernemingen, waar geld verdienen geen hoofddoel is maar een middel om de wereld een beetje beter te maken. Ondernemingen die de principes van de Code onderschrijven en opgenomen zijn in het Register Sociale Ondernemingen – bewijzen dagelijks waar zij voor staan: impact first!”
Als geregistreerd deelnemer van Code Sociale Ondernemingen, streven we ernaar om een positieve impact te maken op zowel onze gemeenschap als het milieu. Door herbruikbare items een tweede leven te geven, verminderen we niet alleen de hoeveelheid afval die naar stortplaatsen gaat, maar bieden we ook kansen voor mensen die moeite hebben om een plek te vinden op de reguliere arbeidsmarkt. Bij ons kunnen zij waardevolle werkervaring opdoen, nieuwe vaardigheden leren en hun zelfvertrouwen opbouwen in een ondersteunende omgeving. Met elke aankoop bij onze kringloopwinkel draag je direct bij aan deze missie van inclusiviteit en duurzaamheid
PSO / ISO
Kringloop Zeist, Utrechtse Heuvelrug, Bunnik, Odijk & Wijk heeft het certificaat voor de derde en tevens hoogste trede op de Prestatieladder Socialer Ondernemen (PSO) ontvangen. Wij bieden aan meer dan 50 personen werk. De Kringloop faciliteert hiermee ruim bovengemiddeld veel werkplekken voor personen met een afstand tot de arbeidsmarkt.
Het doel van de PSO is om meer mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt op een duurzame en een kwalitatief goede wijze aan werk te helpen. Dit doen PSO-organisaties door binnen de eigen organisatie werkplekken te faciliteren. Een werkgever kan met een PSO-certificaat bij steeds meer opdrachtgevers aantonen duurzaam werk te maken van Social return. Daarnaast stimuleren PSO-gecertificeerde organisaties hun leveranciers en opdrachtnemers om ook sociaal te ondernemen. Zij kiezen er bewust voor producten of diensten in te kopen bij SW-bedrijven en/of andere PSO-gecertificeerde organisaties. Dit wordt ook wel ketenstimulering genoemd.
Trede 3 is de hoogst haalbare trede op de PSO-prestatieladder. Met het behalen van deze trede toont Stichting Kringloopcentrum Zeist aan te bovengemiddeld te scoren ten opzichte van alle organisaties met minstens één medewerker uit de PSO-doelgroep in Nederland in dezelfde grootteklasse.
ISO 9001
Bij Kringloop Zeist, Utrechtse Heuvelrug, Bunnik, Odijk en Wijk streven we altijd naar kwaliteit en klanttevredenheid, en deze certificering bevestigt ons toewijding aan uitmuntendheid.
Maar wat is ISO 9001 eigenlijk? Kort gezegd is het een internationaal erkende norm voor kwaliteitsmanagement. Het draait allemaal om het stellen van hoge normen, het continu verbeteren van processen en het zorgen voor klanttevredenheid. En laten we eerlijk zijn, wie houdt er niet van om te weten dat ze te maken hebben met een organisatie die haar processen en diensten serieus neemt?
Maar bij Kringloop Zeist, Utrechtse Heuvelrug, Bunnik, Odijk en Wijk gaan we nog een stap verder. We geloven niet alleen in het bieden van producten die een tweede leven verdienen aan onze klanten, maar ook in het creëren van een warme, inclusieve omgeving voor onze gemeenschap. Onze kringloopwinkels zijn niet alleen een plek om geweldige vondsten te doen, maar ook een bron van werkgelegenheid en leerervaringen voor onze vrijwilligers.
Organisatie Structuur
Het bestuur van de Stichting bestaat op dit moment uit 3 leden;
Voorzitter: Mw. T. van Heck
Secretaris: Dhr. P. J. Stokhof
Penningmeester: Mw. L. Haan
Organisatie Structuur Kringloop Zeist, Utrechtse Heuvelrug, Bunnik, Odijk en Wijk