skip to Main Content

Een HooiMadam? Wat is dat?!

Wie weet kent u het nog van vroeger, de hooikist? Deze ouderwetse hooikist hebben wij omgedoopt naar de moderne versie, de HooiMadam. Een HooiMadam is een kookhulpmiddel dat wordt gebruikt om voedsel langzaam te garen en warm te houden zonder gebruik van extra energiebronnen, zoals gas of elektriciteit. Onze HooiMadam is gemaakt van uitsluitend hergebruikte materialen. Het stoffen omhulsel gevuld met dekens wordt in onze circulaire textiel werkplaats gemaakt door onze deelnemers. Zij leren hier de kneepjes van het vak, leren samenwerken en waar nodig de Nederlandse taal. Zij worden door onze bevlogen medewerkers op vele manieren ondersteund en verder geholpen in hun persoonlijke ontwikkel proces. 

Hoe gebruik je de HooiMadam? 

Het is echt super eenvoudig! Breng je gerecht aan de kook, kook het een paar minuten door. Daarna plaats je de pan met het gerecht met het deksel er stevig op in de HooiMadam en sluit je de HooiMadam goed af. Het gerecht blijft langzaam garen in de warmte die wordt vastgehouden door de HooiMadam. Afhankelijk van het gerecht kan dit proces een half uur tot enkele uren duren. Als je een heerlijk stoofpotje maakt of een vruchtencompote en u ruikt de geuren die dan vrij komen, dat is toch watertanden! 

Waarom? 

Met de aanschaf van deze producten helpt u mee aan het bieden van werkgelegenheid voor mensen die soms lang aan de kant staan en nu weer mee kunnen doen! Omdat het voedsel langzaam en gelijkmatig wordt gereid in de HooiMadam kunnen smaken en texturen zich beter ontwikkelen. Omdat u de energiebronnen korter gebruikt draagt u bij aan een verminderde koolstofvoetafdruk en vermindert u de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen. Gemak: De HooiMadam vereist geen voortdurende controle of aandacht. Nadat u het gerecht in de HooiMadam heeft geplaatst kan het rustig doorgaren. Dit maakt dat u de handen vrij heeft om iets anders te doen. 

Wij organiseren ook verschillende workshops.Waaronder het maken van de HooiMadam. Interesse?Stuur een mailtje naar info@kringloopzeist.nl 

En nu tips waarvan het water in je mond loopt! 

Rijst   

Je begint gewoon bij het begin zoals je altijd rijst kookt, spoel de rijst af, voeg het water toe en kook 5 minuten door. Zet de pan met deksel gedurende 40 minuten in de HooiMadam en klaar is Kees. Je kunt de rijst langer in de HooiMadam laten staan als de andere gerechten nog niet klaar zijn. 

Stoofpeertjes  

Schil de peertjes en snij ze in vieren. Verwijder vervolgens de klokhuizen.  
Doe de peertjes in een pan en zorg dat minimaal de helft van de pan is gevuld met peertjes. Zet de peertjes voor de helft onder water en voeg een klein kopje rode bessensap een beetje honing en kaneel toe. Breng de peertjes nu langzaam aan de kook. 
Als de peertjes koken zet je de pan in de HooiMadam. Laat de pan gerust een nacht in de HooiMadam staan. Zo garen de peertjes rustig na en worden ze prachtig rood.  

 

Vruchten compote  

Schil de appels/ peren of waar je ook maar zin in hebt!  

Zet ze in een pannetje net onder water. Kruid het geheel met kruiden zoals kaneel. Je kan ook nog wat rozijnen toevoegen. Kook het geheel een minuutje of 10 en zet het vervolgens zo’n 3 uur in de HooiMadam. Hooi lekkere compote!  

Aardappels  

Kook de aardappels (en dan kan je meteen je stamppotgroenten in meenemen) zo’n 10 minuten in de pan. Zet aansluitend de pan een goed uur in de HooiMadam. En daarna lekker stampen, voeg eventueel spekjes of rookworst erbij en Hooi heerlijke stamppot!  

Erwtensoep 

Ingrediënten: 2x 500 gr. spliterwten, 1 knolselderij, 3 preien, 2 aardappels, 2 of 3 winterwortels, 4 uien, 2 bouillonblokjes, bosje bladselderij.

Als eerste snij je alle groente fijn of in blokjes. 

Het maken bestaat uit 2 rondes, reken 2x 4 uur voor het garen. 

1) De spliterwten en de bouillonblokjes in de pan aan de kook brengen, laat het 5 minuten zachtjes doorkoken. Daarna zet je het gas uit en zet je de pan in de HooiMadam. 

Dan ongeveer 4 uur laten staan, bij de check moet je de erwten kunnen prakken, dan zijn ze gaar. 

2) Dan alle fijngesneden groenten toevoegen en het weer aan te kook brengen, laat het 5 minuten doorkoken en zet de pan weer inde HooiMadam. Laat het weer ongeveer 4 uur garen. 

Laat de soep nog een dagje staan omdat het dan nog net iets dikker kan worden. Heb je te veel… verdeel dan al wel alles in bakjes en zet het (als het is afgekoeld) in de vriezer. Het is niet handig om een grote pan een nacht te laten staan omdat het kan gaan gisten. 

Laat je ook vooral door anderen inspireren, het internet staat vol met de meest heerlijke recepten! 

Back To Top