skip to Main Content

Kringloop Zeist is al bijna 40 jaar actief in het maken van verschil op het gebied van milieu, armoede en werkgelegenheid. Een belangrijk doel van de Kringloop is om iedereen de kans te geven om mee te doen en daarbij in het bijzonder ook ruimte te bieden aan mensen die op afstand staan van de arbeidsmarkt. Hierbij staan contact maken, structuur in de dag en het werken aan taal-, werknemers- en arbeidsvaardigheden centraal. Samen met elkaar maken we het verschil.

Nesar werkt bij de afdeling Elektra van Kringloop Zeist en is daar om te werken aan zijn Nederlandse taal. Hij komt vanuit de RSD, een van de belangrijke partners van de Kringloop. Kim is student Social Work aan de Hogeschool Utrecht en begeleidt Nesar iedere woensdag met taal op de werkvloer. Samen doen ze ook Nederlandse schrijfopdrachten, lezen ze samen en maken ze een curriculum vitae.

Kim beschrijft de begeleiding als een leerzame ervaring, waarbij ze beseft hoe lastig de Nederlandse taal kan zijn. ‘’We werken aan de taal door het hebben van gesprekken, het bespreken van de grammatica en het samen werken. Het is voor mij ook leerzaam om vanuit dit contact erachter te komen dat Nederlands inderdaad een lastige taal is. Vooral de woorden met verschillende betekenissen zijn erg moeilijk. Daar kunnen wij dan ook weer iets mee in de oefeningen.”

Nesar leert op de werkvloer vooral alles goed te sorteren, te testen en klaar te maken voor gebruik, en hij leert ook de namen van de apparaten en waar ze voor gebruikt worden. Zo heeft hij van een collega een app gekregen die de apparaten kan herkennen en leert hij de woorden ook door ze te lezen. ‘’In contact met Kim vraag ik hoe de apparaten heten en waar de apparaten voor worden gebruikt, zo leer ik weer en krijg ik advies.’’ Door het werken bij de Kringloop leert hij ook mensen kennen en leert hij meer over onze maatschappij. Hij geeft een voorbeeld: ‘’Waar ik vandaan kom praat je niet zomaar met vrouwen buiten je familie. In het begin maakte het mij ook nog wat nerveus, maar nu hebben we leuke gesprekken en leer ik dingen. Dat komt ook door de vriendelijkheid, open houding en de grapjes die we tussendoor maken. Het is belangrijk dat ik Nederlands leer om hier mijn leven verder op te bouwen.’’

We zijn erg blij met de inzet van stagiaires en is trots op alle vrijwilligers.

Back To Top