skip to Main Content

Door de stijgende energieprijzen wordt het steeds urgenter om te besparen op onze energierekening. Daarom wil Kringloop Zeist met deze pilot onderzoeken hoe we op een toegankelijke manier iedereen kunnen helpen met het besparen van energie.

Kringloop Zeist is een laagdrempelige vindplaats voor vele bewoners uit Zeist. Een goede plek om aan mensen uit te leggen waarop ze energie kunnen besparen. Ze krijgen de spullen om dat te doen en praktische uitleg over het installeren. Hierbij gebruiken we de meest betaalbare aanpassingen die de mensen, met een duidelijke instructie, zelf kunnen uitvoeren. De instructie wordt ondersteund door de al aanwezige leermeesters.

 

Koffer vol tips

Tijdens onze cursus tonen we een koffer vol items die allemaal bij deze les horen. De eerste les heeft inmiddels plaatsgevonden. Na het uitvoeren van deze pilot willen we deze koffer ook met andere organisaties gaan delen opdat zij ook het verhaal kunnen verspreiden aan hun deelnemers.

 

Inzicht, techniek, gedrag 

Energiebesparing heeft drie verschillende onderdelen: inzicht, techniek en gedrag.

Er zijn een aantal onderwerpen waarop mensen beter inzicht kunnen krijgen op hun energierekening en hun energieverbruik. We maken zichtbaar hoe je ervoor zorgt dat je minder gas verbruikt en wat bijvoorbeeld energieslurpers zijn en wat je daartegen kunt doen.

In de pilot bij de Kringloop gaan we uit van een aantal technische vervangingen die goedkoop zijn en die mensen zelf kunnen uitvoeren. Daarnaast wordt besproken wat kleine veranderingen in gedrag kunnen opbrengen. Denk aan korter douchten, lampen niet laten branden, warmer kleden.

 

Snel resultaat

De begeleiders van de Kringloop geven op een laagdrempelige stap-voor-stap instructie. Er wordt bijvoorbeeld uitgelegd hoe je ziet welke fitting je nodig hebt. Die lamp krijg je dan mee van de Kringloop, en zo wissel je de lamp om. Ook wordt er gebruik gemaakt van praatplaten en plaatjesinstructies. Een aantal van onze deelnemers is zich nu al enorm bewust van het besparen en is direct aan de slag gegaan.

 

Wil je meer weten over deze Energiebespaarcursus of ook gebruik maken van onze koffer en lesmateriaal? Neem dan contact op met Joke ter Haar via jterhaar@kringloopzeist.nl.

 

Back To Top