skip to Main Content

Vandaag hebben we als Nederlanders net zoveel van de aarde onttrokken als voor een heel jaar beschikbaar zou zijn. Anders gezegd: als iedereen op aarde zou leven als in Nederland, zouden 3,6 aardes nodig zijn.

De wereldwijde overconsumptie van grondstoffen wordt steeds beter zichtbaar. Jaarlijks wordt deze zogenaamde #earthovershootday berekend, de dag waarop alle grondstoffen voor de rest van het jaar al gebruikt zijn.
Overtuigend dus dat het anders móet en dat het onze uitdaging is om de overshoot day jaarlijks verder in het jaar te laten vallen.

✅ Circulaire ladder
De industrie en politiek hebben de invloed en de omvang om de grote stappen te zetten. Kringloop Zeist, Utrechtse Heuvelrug, Bunnik, Odijk & Wijk draagt ook bij door in te zetten op ontwikkelingsdoel 12 Verantwoorde consumptie.

Wij zamelen op jaarbasis een kleine 1.000.000 kilo aan goederen in. Hiervan wordt ruim 90% hergebruikt. Ons doel is overproductie tegen te gaan en hergebruik te bevorderen. Dit doen wij door het verantwoord inzamelen en scheiden van goederen in ons sorteercentrum en in onze winkels per jaar miljoenen 2e kans producten te verkopen. Onze nieuwe circulaire fabriek richt zich op de R-en van de circulaire ladder: Rethink, Re-use, Repair, Refurbish, Remanufacture, Repurpose en Recycle.

✅ Doe mee: 2e hands is de nieuwe norm!
De meeste impact op het milieu heeft al plaatsgevonden nog voordat we een product in de winkel kopen. Als consument kunnen we vaak meer doen dan we denken. Bij aanschaf van spullen die we dagelijks kopen, hebben we een grote invloed. Dus koop bewust en geef je spullen door.
Wist je dat iedere kg hergebruik 1 kg CO2 besparing oplevert (1=1).

Als we samen hergebruik blijven stimuleren, dan leveren we een bijdrage aan een beter milieu en zorgen we ervoor dat Overshootday gaat verschuiven!

Meer weten?
♻ Bekijk onze korte film.
♻ Lees meer over Overshootday.

Back To Top